יתרונות חסרונות-עבודה מהבית עשויה להישמע כדבר ביותר שהיה יכול לקרות לעובד

היאה. אך האומנם? ובכן, בעוד שאת יתרונות העבודה מהבית גם ילד בן ארבע יכול לדקלם, בכדי את החסרונות שבה. תחילה יש להסיר ממנה את השמיכה העבה החמימה והנעימה המכסה אותה, ולבחון את היתרונות והחסרונות באופן אובייקטיבי נטול נטיות.

בכל הנוגע ליתרונות לעבודה מהבית, ניכרות באופן מובהק יתרונות, של חיסכון בנסיעות הימנעות משהייה ממושכת בפקקים. אמנם יתרון זה לא נזקף אצל כל עובד באופן שווה שכן ישנם עובדים הדרים קרוב למקום עבודתם, וכן לא ישנם מקומות עבודה הנמצאים במקומות שהדרך אליהם אינה פקוקה כל כך. בכל זאת נציין כי רוב העסקים ומקומות העבודה הם במרכז הארץ, ומרכז הארץ פקוקה מאוד בעיקר בשעות בהם עובדים מגיעים או חוזרים מעבודתם.
יוקר הדיור עולה ככל שקרוב לתל אביב, ששם הביקוש והשכר לעבודה גבוהה יותר. רבים נמנעו מלדור בסמוך מאוד למקום עבודתם, בגלל המחיר הגבוהה לכן, הם מתפשרים ודרים קצת רחוק יותר, דבר המצריך מהם נסיעות. כך ששוב חזרנו לנו ליתרון של חיסכון בנסיעות. בל נשכח את היתרון הנחמד של הנוחות, לעבוד בבית זה נוח, אין עיניים בוחנות על כל שעל, המקרר נמצא במתיחת מרפק, הריפוד לישיבה ממושכת יותר טוב, אפשר לעשות הפסקות שצריך ובכללי ישנה גמישות מסוימת עם שעות העבודה.

רגע אז איפה החיסרון אתם בוודאי שואלים, ובכן נזכיר שיש להסתכל על העניין בצורה אובייקטיבית. הנחות של עבודה מהבית מכסה עם נעימות והחמימות שלה על הצד האפשר של עבודה מהבית.
החיסרון הראשון שנזכיר הוא החיסרון של סביבת עבודה. נסביר למה הכוונה. סביבות משפיעות על "מיינד סט" שלנו. למשל כדאי לסטודנט ללמוד בספרייה מאשר במיטה, כי כאשר ינסה ללמוד בציטה ברוב המקרים יתקשה להשאיר עצמו ער, וזה בגלל שהמוח קישר בין מיטה או חדר שינה ושינה עצמה, והכניסה למיטה עצמה עלולה לגרום לתחושת עייפות ונמנום. המיינד סט של מקום עבודה, הוא לעבודה. המיינד סט של הבית הוא לנוח. מיינד סט אמנם אפשר לשנות עם מאמץ מסוים, אך ישנה בעייתיות מסוימת במקרה של עבודה מהבית. כדי לשנות מיינד סט, יש ללמד ולהרגיל את המוח להגדרה מחודשת של הסביבה או תפיסה ולהרחיק את ההגדרה המיושנת. משום שבעבודה מהבית אפשר אמנם להכניס את העבודה מהבית, אבל אי אפשר להוציא את הבית מהבית. המינד סט נתון לנקודות תורפה, לכן הדבר נתון לקשיים. בנוסף לכך שהמיינד סט של הבית הוא למנוחה, גם במקרה שיש לעובד את המיינד סט לעבוד. הוא נתון לגירויים רבים מדי מכדי להחזיק מעמד עם הרוח הפרודקטיבית הזאת.
נוסיף גם את החוסר בקשרים הבין-אישיים עם סגל העובדים וההנהלה. קשרים חשובים אלו עלולים להוריד מרוחו של העובד, ולהוות "טלפון שבור" בנדבכי העבודה השונים.

דנו למעלה בעניין העבודה מהבית מצד העובד. אך מה עם צד המעביד? יתרונות המעביד להעסיק עובדים מהבית היא בעיקר הוצאות נלוות להחזקת העובדים ומקום העבודה. אין צורך לשלם נסיעות, ישנו חיסכון בחשמל שכירות, ביטוח ועוד. בכל הנוגע לחיסרונות להעסקת עובדים מהבית. נזקפת גבוהה חוסר ההשגחה על העובד. המעביד לא רואה בכל עת מה העובד עושה. ישנו ניתוק וניכור מסוים בקשר עובד מעביד שאינו מיטיב עם המעביד.

לסיום נאמר, כי על מנת לבחון באמת את יעילות העבודה מהבית. יש להניח את יתרונות העבודה מהבית של עובד והמעביד, כנגד חסרותיה. באופן אובייקטיבי נטול נטיות, ולהגיע למסקנה על סמך זאת. כמובן שיש שימצאו את היתרונות עולים על החסקונות ויש שימצאו ההפך, וזה בסדר כבני אדם אנו שונים, דעותינו שונות ונסיבותינו שונות. אם כל זאת יש לבחון את שני צדי המטבע בכדי לא להגיע למסקנה הקרובה ביותר לאמת.

איך הגעתי לעבודה מהבית בעצם ? כאן אסביר לכם איך הגעתי לזה ולמה.
אסביר לכם .. המקרה הזה קרה לפני בערך איזה ארבעה חודשים, משהו כזה פלוס מינוס. עברתי תאונה קשה מאוד ,תאונת אופנוע. זה היה ב23 בדצמבר ממש לפני חגיגות הכריסמס, וואי כמה אני אוהבת. איך אנחנו חוגגים בבית שלנו עם עץ אשוח גדול ,כל שנה אני זו שמכינה אותו ומקשטת אותו לקראת החג שבו כולם באים אלינו וסועדים אצלנו בארוחת חג כיד המלך- אני אחראית גם על הסידור של השולחנות של המבוגרים ושל הילדים. וכולם תמיד מחכים רק לי בשביל להתחיל בעשייה לקראת החג כי אני זו שאחראית על הכל לדוגמה: הולכת לחנות כזו שיש בה הל מהכל ועזבו את זה שכמה חודשים לפני אני מזמינה גם מאתרים סיניים כמו אליאקספרס ,שיין ואמזון (לא חסר). אני קונה את הכדורים המוזהבים האלה שיש אותם בכל מיני צבעים ויש את הסנטות הקטנות האלה ,וואי איך אני אוהבת את זה,אני גם מקשטת את העץ עם דמוי שלג שמגיעה בצורות ,משהו מטורף. מקשטת באורות צבעוניים את כל העץ שיהיה מואר במשך כל ימי החג. שלא נדבר על המתנות שמחכות לכולם מתחת לעץ ,אימלה ואבאלה זה חלום! טוב, מספיק חפרתי לכם על הכריסמס יש לי עוד ים של דברים לעשות.
לפני שאני קופצת לחנות ממתקים ליד הבית לפנק את האורחים בערב אני צריככה לסיים לכתוב לכם את המאמר הנ"ל.
אז בעקבות התאונה שקרתה לי ,נאלצתי לעבור סדרת טיפולים מפרכת וקשה נורא שעקרה ממני את כל כוחותי הנפשיים שעוד נותרו בי. לא הייתי מסוגלת להמשיך כך יותר. הבנתי שלצאת לעבוד בתקופה הקרובה לא אוכל ,הייתי אצלו עשרות מומחים וכוחלם אמרו את אותו הדבר -תקופת שיקום בת שנה וחצי. פה התחילו לרוץ לי מחשבות מאיפה אני אשיג כסף? גם על האופנוע אני עדיין משלמת למרות שהוא כבר הלך טוטאלוס. ועד שהביטוח יפעל זה לא עוזר לי כרגע ,אני חייבת כסף במיידי. חשבתי לעצמי מה אני עושה? מה אני עושה בזמן שאני כל היום שוכבת במיטה ללא מעש. גוללתי לי באינטרנט וראיתי מודעות של דרושים לעבודה מיידית מהבית. פה אמרתי לעצמי מישהו מלמעלה דואג לי ומודע לתרחישי ליבי. יצרתי קשר עם עוז (שם בדוי) הוא הסביר לי את העבודה ומה צריך לעשות ,כמובן במה שאני בחרתי לעסוק היה פרסום ושיווק במדיה החברתית. עוז היה נהדר ,הוא הסביר לי איך מתחילים במילים הכי פשוטות ,היינו בקשר על בסיס יומי וכמובן מיום ליום הייתי מתקתקת את העבודה שלי ומסיימת את כל היעדים היומיים שהציבו לי. מחודש לחודש אני הצבתי לעצמי רף הרבה יותר גבוה ,משמע משכורת הרבה יותר גבוהה. אתם לא מבינים כמה הרווחתי מחודש לחודש מה שלא הייתי עושה בעבודה שלי, שבגלל שהייתי מאחרת כרונית קניתי את האופנוע שאז בזמנו קראתי לו האופנוע הארור ,אבל היום אני מודה על זה כי בזכות תאונת האופנוע נגליתי לעולם הזה שנקרא עבודה מהבית ,וכן תתפלאו אפשר להרוויח אחלה שכר ולהמשיך בחיינו ובשגרת היום יום שלנו וגם היום אחרי שנתיים ,שאני כבר אחרי שיקום ולמדתי ללכת מחדש ואני גם רצה ומתאמנת שלוש פעמים בשבוע ואני מודה ומברכת על כל יום שעובר עליי והיום אני מאמינה שכל מה שקורה לי ,כל מה שקרה לי בעבר הכל לטובה. אני היום נמצאת במקום הכי טוב שיכולתי להיות בו בחיים שלי ,גם התחתנתי לפני שלושה חודשים. תראו כמה שאני עברתי וממשיכה לעבוד ולהרוויח טפו טפו אחלה של משכורת חודשית.

ההיסטוריה של העבודה מהבית
אם נדמה לכם שעבודה מהבית זו פריוויליגיה מודרנית שהומצאה בגלל מגיפת הקורונה, אתם טועים טעות קשה. אם אתם חושבים שעבודה מהבית זו הברקה של הדור האחרון המתקדם והחושב, כדאי שתעיינו קצת בספרי ההיסטוריה, אנחנו לא המצאנו את הגלגל ואנחנו לא המצאנו את העבודה מהבית.
בעבר הרחוק ועד אמצע המאה השמונה עשרה עיקר העבודה נעשתה מהבית, נגרים בנו ארונות, שולחנות וכסאות בבית, נפחים תיקנו כלים בבית ורוכלים למיניהם מכרו את מרכולתם מהבית. הרעיון לשכור בית מלאכה מחוץ לבית נשמע גם מופרך, גם בזבוז זמן וכסף וגם לא הגיוני בעליל.
הפעילות היחידה שעשו מחוץ לכתלי הבית היה אולי יציאה למלחמה וטיפול בפצועים, שגם זה קשור למלחמות. טיפול בחולים רגילים נעשה גם הוא בבית.
עם פרוץ המהפכה התעשייתית הכל התהפך, כל הרעיון של עבודה קבל משמעות מאד שונה ממה שהכירו עד אז. כל הקונספציה של תעשייה עברה מייצור של פועל יחיד לייצור המוני, מאינדיבידואל שאחראי לתוצרת האישית שהוא מייצר, לתוצרת של קולקטיב שלם. המפעלים שנפתחו היו חדשניים והעסיקו מאות עובדים, לפיכך היה צורך לאחד אותם במקום עבודה משותף. כבר לא היה רלוונטי לעבוד מהבית. באותו זמן יצרו את המושג של "לנסוע לעבודה".
מאז המהפכה התעשייתית החלו עוד ועוד מפעלים להפתח ולאכסן את העובדים בתוכם. אנשים כבר לא מצאו טעם לעבוד מהבית כעצמאים ולתלות את תקוותם בקליינטים שיגיעו, היה הרבה יותר קל ובטוח להגיע לעבודה וליהנות ממשכורת חודשית בטוחה שנכנסת לחשבון בכל חודש בקביעות.
חוץ מענפי התעשיה גם ענפי השירותים החלו לפתוח משרדים ולאגד את העובדים ביחד, לאט לאט שכחו מהרעיון של עבודה מהבית והמושג של עבודה, למעט יוצאים מן הכלל, היה לצאת בבוקר מהבית, להגיע בדרך כלל ברכבת או בהסעה אחרת לעבודה ולחזור הביתה אחר הצהריים או בערב.
עד להתפרצות הקורונה היו אי אלו ניסיונות וגישושים לעבודה מהבית. עובדי מחשבים בעיקר שהם אאוטסיידרים וזקוקים לעבוד בבדידות הורשו על ידי חברות מחשבים גדולות לעבוד מהבית. בשנת 1797 הורשו חמישה עובדים בחברת אי בי אם לעבוד מהבית, והם הרגישו שעשו פריצת דרך מטורפת. גם חברות סטרטאפים קטנות שצצו באותם ימים והתקשו לשכור משרד כי עדיין לא הכניסו מזומנים מהסטרטאפ שלהם, גם הם העסיקו בלית ברירה את העובדים שלהם מהבית עד שירווח ויוכלו לשכור משרד לעובדים. מי שלחם בכל הכח כדי לאפשר לעובדים לעבוד מהבית ואף לתת להם תמריצים לשם כך היתה התנועה הירוקה הדואגת לשלום כדור הארץ. התנועה השקיעה באותם שנים מאמצים רבים כדי לשכנע מעסיקים למיניהם שיעסיקו עובדים מהבית, המטרה שלהם היתה פחות נסיעות, פחות פליטת פחמן דו חמצני לאוויר ופחות התחממות גלובלית. תחנוניהם נפלה בדרך כלל על אזניים אטומות, הם לא האמינו בעצמם עד כמה וירוס קטן ואגרסיבי יעשה את העבודה עבורם בקלות רבה יותר מכל הדיבורים והמחאות.
ואכן, הוירוס הזה לא אחר להגיע. עם התפרצות הקורונה עמד העולם בפני דילמה קשה. מצד אחד חייבים להמשיך לעבוד כי אחרת הכלכלה תקרוס, אך מצד שני הסיכון במפגשים בין אנשים והצורך לחיות בבידוד לא אפשרו להעסיק עובדים במשרד לפיכך הגו את הרעיון הגאוני, הגם שהוא ממש לא היה חדש, להתחיל לעבוד מהבית.
דווקא אותם מקצועות היסטוריים שבעבר יצרו מהבית כמו נגרות ונפחות, אותם אי אפשר היום לעשות מהבית מכיון שיש צורך בכלים משוכללים ויקרים מאד ולכן עובדים במפעלים, אולם עבודות אחרות שלא היו ידועות בעבר כמו מחשבים, הייטק וחשבונאות, אותם ניתן בקלות לעשות מהבית ולחזור לתכנית ההיסטורית של עבודה מהבית.

Tags :
Share This :